VHS Motorsport

Dyktige norske rallycrossførere

by on Apr.08, 2014, under Rallycross

Listen over dyktige norske rallycrossførere er lang! Går vi tilbake i historien, finner vi helt i begynnelsen av sportens utvikling Martin Schanche som den første norske europamesteren. Sammen med Schanche kjørte en annen nordmann, Per Engseth, inn til gode plasseringer, selv om Engseth aldri ble mester. Schanche, kjent som «Mister Rallycross» er en legende i norsk motorsport og ble europamester seks ganger mellom 1978 og 1995. Han har fortsatt rekorden for flest seiere i race som teller til Europamesterskapet.

Med Schanche i det som ble 2. divisjon var det andre nordmenn som gjorde det bra i 1. divisjon, blant andre Egil Stenshagen, Bjørn Skogstad og Ludvig Hunsbedt. Stenshagen ble europamester to ganger og Skogstad vant mesterskapet i 1988, i tillegg til fire andreplasser og tre tredjeplasser i løpet av karrieren. Hunsbeth kom på tredjeplass allerede i 1983 og var ikke tilbake på pallen før ti år senere, da han ble europamester. Den bragden gjentok han i 1997.

På begynnelsen av 2000-tallet kom en ny stjerne på banen, Sverre Isachsen, som ble norgesmester både i 1999 og 2000. Etter debuten i europamesterskapet to år senere gjorde han det rimelig bra frem til han endelig tok seieren i 2009 og de to følgende årene. Isachsen kjører nå i den amerikanske «Global Rallycross Championship» som sponses av Red Bull og er uavhengig av FIA. Mange av teamene i dette mesterskapet er også aktive eller har tidligere erfaring fra europeisk rallycross.

I de senere årene har en ny garde yngre førere vist sterke prestasjoner internasjonalt. Andreas Bakkerud ble europamester i klassen Super1600s i 2011 og 2012 og konkurrerer i år i verdensmesterskapet. Mats Lysen som ble mester i samme klasse i 2009 skal også være med på leken. Knut Ove Børseth og Lars Øivind Enerberg er begge tidligere mestre i TouringCars klassen. I skrivende stund er fem av førerne i årets verdensmesterskap i rallycross fra Norge!